Hva du burde vite om iPad

Som lovt, tenkte jeg å skrive et par ord om mine erfaringer om iPad’en så langt. Jeg har hatt min i underkant av en uke nå, og har allerede gjort meg opp noen meninger og funnet noen favoritter. Mitt første og sannsynligvis beste tips: Om du velger å kjøpe/bestille iPad fra utlandet, husk på å bestille med Apple’s egen «jacket» case (beskyttelse) til iPad’en. Den er produsert i en kraftig microfiber i»perm-utførelse» og lar deg legge en kraftig beskyttelse over skjermen. I tillegg beskytter den iPad’ens øvrige flater. Den er ekstremt lettvekt og enkel å bære med seg. Et lite minus er ingen holder for penner eller notatpapir. Sist og ikke minst, denne får du ikke kjøpt i norsk Appe-butikker før iPad offisielt lanseres i Norge (i høst/vinter en gang)

Okei, gitt at du allerede har pakket ut «dingsen» og har tilgang på Apple Store kan jeg anbefale følgende software:

 • Flipboard
  Flipboard er en fantastisk nyhets-, twitter- og Facebook-frontend som er utført i avis-/flipboard-format. Du kan velge mellom feeds fra flere kjente teknofil-tidsskrifter og andre nyhetstilbydere og få det presentert i et veldig oversiktlig paper-format i selve programmet. Rett og slett nydelig! PS! For teknofile der ute, kan det virke som at dette er RSS-basert, noe som det ikke er. Altså ikke så alt for lett å gjøre til sitt eget.
 • Air Video
  For dem som er kjent med videostreamins-software generellt sett (PS3 Media Center, osv) er ikke dette noe stor nyhet. Air Video lar deg streame video fra din egen stasjonære PC eller NAS til din iPad (eller iPhone/iPod Touch) over WiFi – og det hele er veldig lett å sette opp. Server-delen som kreves på den stasjonære PCen er lett å sette opp, men trenger nødvendigvis Bonjour (som er inkludert i iTunes) for å fungere. Har streamet HD og det meste av video-containere/format fint på sofaen og på soverommet. Sweet!
 • Plants vs. Zombies HD
  Det avhengighetsskapende spillet er her, nå i iPad-format! Spillet er i Towerdefense-sjangeren og dreier seg stort sett om å beskytte huset ditt mot zombier, kun ved bruk av glupske planter. Det hele kan virke litt «dull» og kjedelig i starten, men det bygger seg opp til å bli en virkelig stor utfordring etterhvert som du kommer opp i levlene.
 • Pianist Pro
  Okei, dette programmer avhenger av at du har en sans for musikk og har tatt i et piano tidligere. Suksessen til iPhone er tilbake i iPad-format, noe som gjør det hele en langt bedre opplevelse. Flere tangenter på skjermen og litt enkere å treffe tastene. Den har også en synth innebygget som lar deg endre lyd (orgel, gitar, pad, osv) legge til rytmer og spille til noen ganske fengende blues-skalaer. Moro!
 • Angry Birds HD
  For dem som har spilt iPhone-varianten er intet nytt i denne versjonen. Bare større skjerm å spille på. Spillet dreier seg om å bruke fysikken best mulig til å skyte små søte fugler på grønne kuler som ligger gjemt under hindringer. Hjernetrim med en moro vri. Prøv det!
 • Pinball HD
  Fullstendig hjernedød underholdning i gammel pinball-utførelse. Det følger 3 forskjellige baner med spillet, og vil holde deg underholdt en god stund om du har sansen for slikt.
 • Chopper 2
  I dette spillet er du helikopterpilot som blir sendt ut på forskjellige rescue og search&destroy-oppdrag. Spillet har utvilsomt sine kjedelige øyeblikk, men det faktum at du kan konfigurere iPhone/iPod Touch’en din til å være styrestikke i dette spillet er nesten grunn nok til å kjøpe det. Det gjør det hele mye mer moro. Liker du å sprenge ting i lufta, samt flyge – prøv dette!
 • NaVida
  Hele Norges land i kart, tilgjengelig fra Statens Kartverk. Nok sagt! Her ser du både eiendommer, hus, garasjer, traktorveier og andre ting du bare kan drømme om på Google Maps eller Open Streetmap.

Et av spørsmålene jeg får mest fra kollega på jobb, er om batteritiden lever opp til de 10 timene brukstid som Steve Jobs påsto ved launch-eventen. Det er jaggu ikke langt unna. Det skal sies at jeg (og min kompis) satt så og si jevnt og trutt de 9 timene og 40 minuttene flyet tok fra San Francisco til Amsterdam, og batteriet var fremdeles på 21% når vi gikk ut av flyet. Og majoriteten av tiden vi hadde den oppe, spilte vi forskjellige spill. Så ja, batteritiden er ikke langt unna imponerende. Jeg har ikke prøvd den med videoavspilling over lengre tid, noe jeg tror vil utfordre de påståtte 10 timene batteritid.

Så til slutt, den største «letdown» til iPad (og forsåvidt Apple-produkter generelt sett) er mangelen på Flash-støtte. Det er egentlig teit at en så sofistikert  og moderne boks ikke skal kunne kjøre det, samtidig som jeg forstår Apple.  Men for dem som enda bryr seg veldig mye om Flash, så er kanskje ikke iPad noe for deg…

Flipboard ser crisp og flott ut

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.